Do góry

Dania główne Przepis na:

Drobiowe gołąbki z młodej kapusty z parowaru

Drobiowe gołąbki z młodej kapusty z parowaru

Autor:

Przepisów i artykułów: 180 Ocena: 2801

Dodano:

Odsłon: 5704

Zapraszam na kolejne danie z parowaru. Tym razem są to drobiowe tradycyjne gołąbki. Uwielbiam gołąbki w aromatycznym sosie pomidorowym ale i takie ze smażoną smakują wspaniale. Zrobione w parowarze są o wiele delikatniejsze niż tradycyjnie gotowane czy pieczone. Przygotowanie gołąbków nie jest trudne ale trzeba im poświęcić trochę czasu, za to potem mam kilka pysznych porcji obiadowych, które można zamrozić.

Składniki

  • 1 duża główka młodej kapusty
  • 700 gram mięsa mielonego (u mnie mięso z udek kurczaka)
  • 2-3 woreczki ryżu (wedle uznania)
  • 2-3 marchewki
  • 2 duże cebule
  • kilka ząbków czosnku (wedle uznania)
  • Sól
  • pieprz
  • Pieprz cayenne
  • olej do usmażenia cebuli
3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować na sypko.

  2. Cebulę posiekać i usmażyć na oleju.

  3. Marchewkę zetrzeć na tarce.

  4. Mięso zmielić.

  5. Ryż wsypać do miski, dodać do niego usmażoną cebulę, pozbywając się nadmiaru oleju oraz mięso. Całość przyprawić solą, pieprzem, pieprzem chili, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko dokładnie wymieszać.

  6. W dużym garnku zagotować wodę. Kapustę zanurzyć we wrzątku -kapusta ma się sparzać, a nie gotować, by liście zmiękły, dały się łatwo oddzielać od głowy a potem zwijać. Kolejno zdejmować sparzone liście, odcinając je od kaczana. Zajmie to krótką chwilkę, ponieważ liście młodej kapusty parzą się szybciutko. Ze sparzonych i ostudzonych liści ścinamy środkowy gruby nerw. Na każdy liść nakładamy sporą ilość farszu i formujemy gołąbki.

  7. Układamy w parowarze i parujemy ok 40 min. Podajemy z sosem pomidorowym lub usmażoną na złoto cebulką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń