Do góry

Dania główne Przepis na:

Drobiowe na parze.

Drobiowe na parze.

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 41

Dodano:

Odsłon: 1125

Delikatne mięso ugotowane na parze. Smaczne danie na obiad.

Składniki

  • podwójna pierś z kurczaka
  • kostka rosołowa
  • mały seler
  • marchewka
  • puszka groszku konserwowego
  • 2 małe cebule
  • olej roślinny
  • przyprawy : majeranek, papryka słodka, zioła prowansalskie
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do naczynia (do gotowania na parze) wlewamy wodę, zagotowujemy następnie wrzucamy kostkę rosołową i ją rozpuszczamy. Seler, marchew obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w piórka. Groszek otwieramy, cedzimy. Na pierwszym poziomie i drugim naczynia wsypujemy po 1/2 porcji po kolei : seler, marchew, groszek i na koniec cebulę.

  2. Wszystko posypujemy ziołami prowansalskimi.

  3. Pierś z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą. Czyścimy i wykrawamy kości. Mięso kroimy na części. Następnie posypujemy przyprawami z obu stron. Solimy i pieprzymy. Przyprawione mięso kładziemy na gotujących się warzywach. Całość delikatnie polewamy olejem. Gotujemy do miękkości.

  4. Teraz w innym naczyniu przygotowujemy ziemniaki. Obieramy je, myjemy wkładamy do garnka zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości.
    W międzyczasie można zrobić gotowy sos np pomidorowy.
    Po ugotowaniu wykładamy na talerz : ziemniaki obok ugotowane warzywa i mięso. Wszystko polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki. Możemy dodać również surówkę z jabłka i marchewki. SMACZNEGO !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń