Do góry

Dania główne Przepis na:

Drobiowy kotlet z szynką i domowym pesto

Drobiowy kotlet z szynką i domowym pesto

Autor:

Przepisów i artykułów: 557 Ocena: 9825

Dodano:

Odsłon: 2734

Domowy kotlet jak De volaille. Pięknie wygląda na talerzu, po zapieczeniu środka wygląd jeszcze zyskuje.... ale nie zdążyłam już uchwycić aparatem, tak szybko zginęły.

Składniki

  • 1 pierś kurczaka
  • 2 plastry szynki
  • domowe gęste pesto
  • Panierka : siemię lniane + świeże listki lubczyku
  • olej do smażenia
  • drewniane wykałaczki
  • przyprawa kebab-gyros
  • pestki słonecznika
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Dwa spore kotlety.
    Opłukaną pierś, osuszyć z każdej wykroić ładny kawałek kotleta.
    Płaty na kotlety delikatnie otłuc tłuczkiem.
    Z reszty mięsa robimy sos, lub zwykłe kotlety.
    Otłuczone mięso posypujemy przyprawą kebab-gyros, przykrywamy plastrem szynki, posypujemy pestkami słonecznika na środek nakładamy 1 pełną łyżeczkę pesto, składamy na pół i spinamy wykałaczkami.
    Jeśli kotlet jest większy, odrobinę piersi zakładamy do środka i dopiero zwijamy na pół. Ale wtedy musimy zwiększyć czas smażenia, lub po podpieczeniu, przekroić na pół i dopiec środek.
    Tak było z tym kotletem na zdjęciu, w środku był nie dopieczony.

  2. Kotlety obtaczać z zmielonym siemieniu lnianym z listkami lubczyku.
    Smażyć na sporej ilości oleju około 12-15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń