Do góry

Desery Przepis na:

drożdżowa strucla z makiem

drożdżowa strucla z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 1707

Dodano:

Odsłon: 14295

Rolada z masą makową, pyszna i pachnąca strucla.

Składniki

  • składniki na ciasto: 1 kg mąki tortowej 4 jajka 1 kostka margaryny 3/4 szklanka cukru
  • 10 dag drożdży 1 szklanka kwaśnej śmietany 1 cukier waniliowy szczypta soli
  • składniki na masę makową: 60 dag maku 6 jaj 1 kostka margaryny 1 i 1/2 szklanki cukru
  • bakalie (rodzynki, orzechy, migdały) aromat rumowy lub migdałowy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy ciasto: Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z oboma cukrami na gładką masę, dodajemy roztarte uprzednio drożdże z dwoma łyżeczkami cukru i miękką margarynę i dalej ucieramy na gładką masę. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i dodajemy do masy jajecznej. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, mieszamy drewnianą łyżką i wyrabiamy ręcznie. Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i czekamy aż wyrośnie.

    Przygotowujemy masę makową: Mak płuczemy i zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Mak odsączamy i dwukrotnie mielimy w maszynce. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, a żółtka ucieramy z cukrem, dodają po trochu margarynę. Kiedy uzyskamy jednolitą masę dodajemy zmielony mak., bakalie, aromat i pianę z białek. Wszystko delikatnie mieszamy.

    Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy masę i zawijamy. Każdą strucle układamy w keksówkach i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 45 minut w temperaturze 180 st.C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń