Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe babeczki ze śliwkami

Drożdżowe babeczki ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 210 Ocena: 2355

Dodano:

Odsłon: 308

Kwaskowaty posmak, rumiany wygląd i mały rozmiar - to zalety tych babeczek. Nie wymagają też zbyt wielkiego nakładu pracy. Z podanych proporcji wyszły mi dwadzieścia dwie muffinki.

Składniki

  • 50 dag mąki pszennej
  • 2 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 mały jogurt naturalny (temperatura pokojowa)
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 opakowania drożdży
  • 22 małe śliwki
  • sok z 1cytryny
  • 4-5 łyżek cukru pudru
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski. Do jogurtu dodać pokruszone drożdże i cukier. Dokładnie je utrzeć z jogurtem. Następnie przelać do mąki. Dodać jajka i pokrojone w kostkę masło. Przykryć na kilka minut ściereczką. Kiedy drożdże zaczną pracować wyrobić ciasto. Jeszcze przez jakiś czas niech będzie przykryte ściereczką. Następnie rozwałkować na stolnicy podsypując mąką. Wykrawać koła kubkiem. Na każde położyć śliwkę bez pestki. Formować kulki. Umieszczać w papierowych papilotkach, a te w foremce do muffinek. Jeszcze kilka minut poczekać aż podrosną. Wierzch posmarować ciepłą wodą. Piec 25-30 minut w nagrzanym piekarniku do 180 st. C.

  2. Po upieczeniu i wystudzeniu lukier z cukru pudru i soku z cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń