Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe bez wyrabiania z rabarbarem

Drożdżowe bez wyrabiania z rabarbarem

Autor: dagita

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 3749

Dodano: 12.05.2018

Odsłon: 4990

Ciasto drożdżowe dla leniwych bo bez ręcznego wyrabiania. Wystarczy tylko mikser. Ciasto ładnie rośnie i można dodać do niego nie tylko rabarbar, ale i inne sezonowe owoce.

Składniki

  • Ciasto: 500 g mąki pszennej tortowej (3 i 1/3 szklanki)
  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • pół szklanki oleju
  • 500 g rabarbaru
  • Kruszonka: 1 szklanka mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 100 g masła
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kawałki o długości ok. 1 cm. Mieszamy z cukrem i odstawiamy na godzinę.

    Do misy wsypujemy przesiana mąkę. Robimy dołek i wkruszamy drożdże. Zasypujemy je cukrem i zalewamy letnim mlekiem. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do ruszenia drożdży. Po tym czasie dodajemy roztrzepane jajka, olej, szczyptę soli i miksujemy do połączenia składników, następnie odstawiamy na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia.

    Po tym czasie znów miksujemy, ale krótko i przekładamy na blaszkę o wymiarach 20 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i znów odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę składniki której dokładnie ze sobą wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na kilka minut.

    Wyrośnięte czasie posypujemy osączonym z soku rabarbarem oraz kruszonką. Wstawiamy do zimnego piekarnika nastawionego na 175 stopni i pieczemy ok. 40 minut do zrumienienia kruszonki.

    Studzimy w wyłączonym piekarniku.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń