Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe bułeczki a'la Hokkaido

Drożdżowe bułeczki a'la Hokkaido

Autor:

Przepisów i artykułów: 509 Ocena: 6848

Dodano:

Odsłon: 11608

Japońskie bułeczki, lecz w mojej wersji.Wyszły mięciutkie i pyszne, dzięki zasmażce.

Składniki

  • ZASMAŻKA: -50 g. mąki -250 ml. mleka
  • ROZCZYN: -100 g. świeżych drożdży (mogą być suche 2op.)
  • -1 łyżka mąki -1 łyżeczka cukru -ok.2 łyżek letniego mleka
  • CIASTO: -1 kg. mąki -3 żółtka -100 g. drobnego cukru
  • -200 g.masła -ok.1 szklanka mleka -zasmażka -rozczyn
  • DO POSMAROWANIA: -100 g. rozpuszczonego masła
  • DO POSYPANIA: -cukier z wanilią -cynamon
  • DO POSMAROWANIA: -2 jajka
> 6 os. > 60 min trudne przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw zrobić zasmażkę. Trzepaczką rozmieszać mąkę w mleku. Postawić na piecu i ugotować jak budyń, energicznie mieszając. Odstawić do przestygnięcia, często mieszając.
    Zrobić rozczyn, drożdże pokruszyć, dodać cukier i mąkę. Rozetrzeć z letnim mlekiem i odstawić do wyrośnięcia.Masło rozpuścić i ostudzić do letniego.Do miski, przesiać mąkę, dodać utarte żółtka z cukrem, szczyptę soli, rozczyn i zasmażkę.

  2. Przemieszać drewnianą łyżką, dolewając letnie mleko. Dalej zagniatać ręką, dodając letnie masło. Zagniatać, aż przestanie kleić się do rąk.Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

  3. Ciasto wyrośnięte podzielić na części..

  4. Ciasto brać porcjami i rozdzielać. Można rwać po kawałku, bezpośrednio z miski.

  5. Z podzielonego ciasta zrobić kulki.

  6. Każdą kulkę rozwałkować, posmarować masłem, posypać cukrem z cynamonem i zwijać w rulon. (zdjęcie wyszło niewyraźne)

  7. Odkładać na wysmarowaną blaszkę, albo wyłożoną papierem do pieczenia.Odstawić do ponownego rośnięcia.

  8. Posmarować rozkłóconym jajkiem.

  9. Piec ok.20-25 min.w 175 *C. Przełożyć na kratkę, albo deskę do wystygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń