Do góry

Śniadania Przepis na:

Drożdżowe bułeczki z budyniem i czarną porzeczką

Drożdżowe bułeczki z budyniem i czarną porzeczką

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 144

Dodano:

Odsłon: 79

Pyszne bułeczki sprawdzą się na podwieczorek czy śniadanie.

Składniki

  • Rozczyn:
  • - 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • - 1 łyżka cukru
  • - 1 łyżka mąki tortowej
  • - 5 dag świeżych drożdży
  • Ciasto:
  • - 2 jajka
  • - 0,5 szklanki cukru
  • - 4 łyżki oleju
  • - 3 szklanki mąki tortowej
  • - 25 ml ciepłego mleka
  • budyń:
  • - 1 budyń waniliowy
  • - 2 szklanki mleka
  • - 2 łyżki cukru
  • dodatkowo:
  • - 0,5 szklanki czarnej porzeczki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.



  2. 2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, olej i ciepłe mleko. Zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.

  3. 3. Budyń: w jednej szklance mleka rozpuszczamy budyń. Drugą szklankę mleka zagotowujemy wraz z cukrem. Wlewamy rozmieszany budyń i mieszamy do zgęstnienia. Gęsty budyń odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.

  4. 4. Bułeczki: Z ciasta formujemy kulki i szklanką robimy w nich wgłębienie. We wgłębienie nakładamy po porcji budyniu i układamy wokół porzeczki. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  5. 5. Pieczenie: Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń