Do góry

Przekąski Przepis na:

Drożdżowe bułeczki z młodą kapustą i pieczarkami

Drożdżowe bułeczki z młodą kapustą i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 80

Dodano:

Odsłon: 950

Doskonała przekąska na rodzinny piknik pod chmurką.

Składniki

  • FARSZ:
  • młoda kapusta 1 główka
  • pieczarki 250g
  • cebula 1 szt
  • papryka czerwona 1/2 szt
  • kminek 1 łyżeczka
  • Sól
  • Pieprz
  • oliwa
  • CIASTO:
  • mleko 200 ml
  • mąka 2,5 szkl
  • drożdże 30g
  • cukier 1 łyżeczka
  • jajko 1 szt
  • margaryna 2 łyżki
  • sól 1/2 łyżeczki
  • DODATKOWO:
  • jajko 1 szt
  • kminek 1 łyżka
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kapustę drobno kroję. Pieczarki oczyszczam i kroję w plasterki. Cebulę oraz paprykę obieram i kroję w kostkę. Kapustę razem z pieczarkami, papryką i cebulą podsmażam około 15 minut na oliwie. Co jakiś czas podlewam warzywa odrobiną wody i mieszam. Dodaję kminek oraz sól i pieprz do smaku. Duszę jeszcze przez 5 minut.

  2. W mleku rozpuszczam drożdże razem z cukrem oraz łyżeczką mąki. Odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, jajko, sól oraz rozpuszczoną margarynę. Wyrabiam ciasto. Oprószam mąką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.

  3. Ciasto wykładam na stolnicę i lekko rozwałkowuję. Kroję na kawałki. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję farszu. Brzegi ciasta zlepiam formując kulę.

  4. Bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję siemieniem lnianym. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń