Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe bułeczki z serowo-jeżynowym nadzieniem

Drożdżowe bułeczki z serowo-jeżynowym nadzieniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 210

Dodano:

Odsłon: 717

Takie bułeczki nie są trudne w wykonaniu. Z sezonowymi jeżynami smakują najlepiej.

Składniki

  • Rozczyn:
  • - 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • - 1 łyżka cukru
  • - 1 łyżka mąki tortowej
  • - 5 dag świeżych drożdży
  • Ciasto:
  • - 2 jajka
  • - 0,5 szklanki cukru
  • - 4 łyżki oleju
  • - 3 szklanki mąki tortowej
  • Nadzienie:
  • - 25 dag białego sera
  • - 1 jajko
  • - 1 opakowanie cukru waniliowego
  • - 1 budyń waniliowy
  • - 2 łyżki cukru
  • - 1 szklanka jeżyn
  • dodatkowo:
  • - 1 jajko
  • - 0,5 szklanki cukru
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.

  2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem i olej. Zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.

  3. Nadzienie: Ser ucieramy z cukrem waniliowym i jajkiem za pomocą blendera. Dodajemy budyń i blendujemy. Wstawiamy do lodówki do słodzenia na około 50 minut. Jeżyny rozcieramy widelcem, dodajemy do schłodzonej masy serowej i mieszamy za pomocą łyżki. Nadzienie ponownie chłodzimy w lodówce.

  4. Bułeczki: Ciasto wałkujemy. Za pomocą obręczy o średnicy 7 cm wycinamy kółka. Na jedno kółko dajemy niecałą łyżeczkę nadzienia. Przykrywamy drugim i zlepiamy boki. Jajko roztrzepujemy. Roztrzepanym jajkiem smarujemy wierzch bułeczki i posypujemy cukrem. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  5. Pieczenie: Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń