Do góry

Dania główne Przepis na:

Drożdżowe ciasto na pizzę

Drożdżowe ciasto na pizzę

Autor: turek

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 42

Dodano: 12.08.2017

Odsłon: 425

Ten przepis mam już sprawdzony. Z proporcji wychodzi ciasto na 1 pizzę o średnicy 60 cm. Ciasto po wyrobieniu jest elastyczne. Polecam :)!!!

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 12 g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 0,5 łyżeczki cukry kryształu
  • 1 łyżeczka oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Rozczyn:

    Mleko podgrzać w garnuszku. Podgrzane mleko przelać do miseczki. Do mleka dodać drożdże, wsypać cukier i wymieszać do pozbycia się grudek. Przygotowany rozczyn odstawić na ok 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.

  2. Do miski przesiać przez sito mąkę, wlać do niej olej, dodać sól i wymieszać całość łyżką. W mące zrobić dołek i wlać przygotowany wcześniej rozczyn z drożdży i mleka. Na początku wszystko mieszać łyżką, a później wyrabiać ciasto rękami. Wyrobione ciasto uformować w kulkę.

  3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 30-50 oC i wyłączyć. Ściereczkę kuchenną namoczyć lekko zimną wodą i przykryć nią uformowane ciasto w misce. Odstawić do piekarnika lub w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia, by podwoiło swoją objętość.

  4. Wyrośnięte ciasto trochę wyrobić ( jak jest za wilgotne można dodać ok.30 g mąki) i uformować w kulkę.




    Gotowe do wypieku pizzy:)

    Smacznego:)!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń