Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe odrywane bułeczki

Drożdżowe odrywane bułeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 1184

Dodano:

Odsłon: 8818

Zapraszam na mojego bloga ! :)

Składniki

  • Składniki na ciasto: 325 - 350g mąki pszennej
  • 65 g margaryny
  • 50 g cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 szkl ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Nadzienie: posiekane orzechy włoskie
  • rodzynki
  • 1 jabłko starte na tarce o dużych oczkach (odciskamy sok)
  • Dodatkowo: 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • lukier
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:

    Do małej miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i 1/2 szkl ciepłego mleka - rozpuszczamy i odstawiamy.

    W garnuszku rozpuszczamy margarynę z pozostałym mlekiem i cukrem.

    Do dużej miski przesiewamy mąką wraz ze szczyptą soli. Dodajemy jajko, rozpuszczone drożdże i rozpuszczoną margarynę z mlekiem i cukrem. Wszystkie składniki dobrze zagniatamy do czasu, aż ciasto będzie nam odchodziło od ręki i będzie elastyczne. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1 -2 godz).

    Po tym czasie wykładamy ciasto na obsypaną mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na cienki placek. Smarujemy rozpuszczoną margaryna i posypujemy składnikami nadzienia. Zwijamy w roladę i tniemy ją na kawałki grubości 1- 2 cm, a następnie układamy nasze drożdżowe ślimaki w natłuszczonej formie na tartę, najlepiej nie za ciasno, bo ciasto i tak nam sporo urośnie :)

    Odkładamy całość na ok 20 - 25 min do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 200st. C i pieczemy bułeczki ok 20 min (jeżeli za szybko nam się przypiekają z wierzchu to przykrywamy je folią aluminiową.
    Po tym czasie wyciągamy bułeczki i delikatnie studzimy, a następnie opcjonalnie polewamy lukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Zuzkazuzkaka 03 czerwca 2015 Fajna forma na buleczki ślimaczki. pOLecam https://artcook.pl/foremki-do-ciastek/784-forma-do-buleczek-cynamonowych-nordic-ware-88137.html

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń