Do góry

Przekąski Przepis na:

Drożdżowe paluchy

Drożdżowe paluchy

Autor:

Przepisów i artykułów: 490 Ocena: 6132

Dodano:

Odsłon: 2824

Pyszne i miękkie paluchy na cieście drożdżowym z suszonymi pomidorami

Składniki

  • Składniki na ciasto
  • 500 g. mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 25 g. świeżych drożdży
  • 2 jaja
  • 75 g. roztopionego masła
  • płaska łyżeczka cukru
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • składniki na farsz
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 5 pomidorów suszonych z oleju
  • kilka łyżek oleju z pomidorów
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól do smaku
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do letniego mleka wkruszyć drożdże i wsypać cukier, wymieszać, dodać dwie łyżki mąki.
    Zamieszać, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

    Do wyrośniętego zaczynu wbić jajka, wymieszać. Następnie wsypać przesianą mąkę z solą i wyrobić ciasto.
    Pod koniec wyrabiania, czyli po ok. 10 minutach stopniowo dolewać roztopione letnie masło.
    Wyrobić ciasto, aż zrobi się gładkie i sprężyste.
    Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na 50 minut.
    Po tym czasie ciasto krótko zagniatamy, aby odparować go z pęcherzyków.
    Rozwałkować na duży prostokąt.

  2. Czosnek zgnieść, cebulę poszatkować, pomidorki drobno pokroić. Wszystko razem smażyć na oliwce z pomidorków. Dodać przyprawy, serek mascarpone. Chwilę dusić pod przykryciem.

    Ciasto rozwałkować na duży prostokąt. Na połowę ciasta wyłożyć farsz i nakryć go druga połową ciasta. Pociąć na osiem równych pasków. Każdy okręcić dwa razy wokół własnej osi. Najlepiej robić to już na blasze do pieczenia.
    Włożyć na średnią półkę, piekarnik powinien być nie nagrzany. Włączamy go dopiero po włożeniu paluchów.
    Pieczemy w 150* 20 minut. Czas liczymy od momentu, gdy piekarnik nagrzeje się do 150*

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń