Do góry

Desery Przepis na:

Drożdzowe rogaliki z serem

Drożdzowe rogaliki z serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 67

Dodano:

Odsłon: 15130

Pulchne, delikatne. Smakują jak u babci.

Składniki

  • świeże drożdze, 50 g
  • 3 żółtka
  • 3 białka, do smarowania rogali
  • rozpuszczone masło, 50 dag
  • cukier puder, 150 g
  • cukier waniliowy, 2 łyżeczki
  • ciepłe mleko, 120 ml
  • biały twaróg, 150g
  • serek waniliowy, 150g
  • maka pszenna typ 450, około 400g
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ucieramy żółtka z cukrem.

  2. W międzyczasie do drożdży dodajemy łyżkę cukru i ucieramy je. Gdy zrobią się płynne dodajemy ciepłe mleko i czekamy około 10 minut aż zaczną rosnąć. Należy pamiętać, że aby ciasto drożdżowe się udało drożdże muszą 'rosnąć' 3 razy.

  3. Do utartych żółtek dodajemy zaczyn z drożdży i płynne, ostudzone masło. Na końcu dodajemy mąkę i wyrabiamy ręką przez około 15 minut aż ciasto będzie elastyczne i nie kleiło się do ręki.

  4. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (po raz drugi) na około 1-2 godzin.

  5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy nożem tak jak na pizze (czyli 8 trójkątów). Na najszerszy brzeg kładziemy nadzienie z serka twarogowego wymieszanego z serkiem waniliowym (około łyżki). Nie za dużo bo rogale się nie skleją. Zawijamy rogale sklejając je na brzegach białkiem. Wierzch smarujemy białkiem (można posypać kruszonymi migdałami).

  6. Tak samo przygotowujemy druga część ciasta. Rogale wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem zachowując odstępy aby w czasie rośnięcia rogalików nie skleiły się one ze sobą. Przed pieczeniem powinny po raz trzeci urosnąć przez około 15 minut.

  7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st C (funkcja góra dół) przez max. 20 minut (aż się zrumienią). Po wyciągnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 24 stycznia 2013 Wspaniałe i apetyczne. Zrobię na Tłusty Czwartek

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Andrasza 06 października 2012 A mąki ile ma być. Na oko? Warto by sprawdzać przepisy wrzucając je do neta.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Andrasza 06 października 2012 Brak gramatury mąki. Ma być na oko? Warto sprawdzać przepisy podczas wrzucania ich do neta, bo potem wychodzą dziwne rzeczy.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń