Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Drożdżowe sakiewki"
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 56
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 177
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 79
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 62
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 56
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 177
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 79
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 62
Składniki
W rondelku rozpuść masło lub margarynę, wystudź. Do miseczki wlej mleko, dodaj drożdże, 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Starannie wymieszaj. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 min. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj sól, pozostały cukier, wymieszaj. Dodaj wyrośnięty rozczyn oraz przestudzony tłuszcz. Starannie wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min, by podwoiło objętość.
Jabłka umyj, obierz. Delikatnie usuń gniazda nasienne, tak aby owoce pozostały w całości. Wnętrze każdego jabłka wypełnij dżemem lub konfiturą i oprósz cynamonem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm i wytnij z niego 5 równych kwadratów. Na środku każdego postaw jabłko, rogi kwadratów złóż do środka i złącz, formując stożek. Wierzch ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem. Sakiewki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30-35 min w temperaturze 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Sztuka: 370 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie