Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe sakiewki

Drożdżowe sakiewki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13225

Dodano:

Odsłon: 0

Przepis wart wypróbowania: "Drożdżowe sakiewki"

Składniki

  • Na 1 i 1 szklanki mąki pszennej
  • 5 dag masła lub margaryny
  • 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
  • 1 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki letniego mleka
  • szczypta soli; Na 5 średnich jabłek
  • 4 łyżeczki dżemu lub konfitury
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. W rondelku rozpuść masło lub margarynę, wystudź. Do miseczki wlej mleko, dodaj drożdże, 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Starannie wymieszaj. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 min. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj sól, pozostały cukier, wymieszaj. Dodaj wyrośnięty rozczyn oraz przestudzony tłuszcz. Starannie wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min, by podwoiło objętość.

  2. Jabłka umyj, obierz. Delikatnie usuń gniazda nasienne, tak aby owoce pozostały w całości. Wnętrze każdego jabłka wypełnij dżemem lub konfiturą i oprósz cynamonem.

  3. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm i wytnij z niego 5 równych kwadratów. Na środku każdego postaw jabłko, rogi kwadratów złóż do środka i złącz, formując stożek. Wierzch ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem. Sakiewki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30-35 min w temperaturze 180°C.

  4. (bez czasu oczekiwania): 40 minut. Sztuka: 370 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń