Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe serduszka

Drożdżowe serduszka

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 4319

Dodano:

Odsłon: 8065

Walentynkowe słodkości

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąke wsypać do miski , zrobić wgłębienie na środku mąki i wkruszyć drożdże , wlać letnie mleko i wymieszać łyżką z odrobiną mąki.Odstawić do wyrośnięcia.Jajka utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i skórką cytrynową.Wlać do wyrośniętych drożdży i wyrobić ciasto.Na końcu dodać stopione masło.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi objętość zagnieść i cięko rozwałkować.Wycinać foremką serduszka.Na jedno serduszko nałóż odrobinę konfitury i przykryj drugim serduszkiem , zlep brzegi.Odstawić do wyrośnięcia na kilka minut.Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem.Piec około 20 minut w 180 stop.Wierzch mozna posypać cukrem pudrem.Życzę smacznego. Uwaga:zamiast konfitury można dać kostki czekolady.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń