Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe ślimaczki

Drożdżowe ślimaczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19063

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Drożdżowe ślimaczki"

Składniki

  • 55 dag mąki typ 550
  • 2
  • 5 dag drożdży
  • szklanka mleka
  • 12 dag masła
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • łyżka esencji waniliowej. Ponadto: 3 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 op. rodzynek
  • żółtko
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: drożdże, łyżkę cukru i odrobinę mleka utrzyj. Dodaj 2 łyżeczki mąki, zamieszaj, odstaw na 15 minut. Masło stop w rondelku. Dodaj mleko, wymieszaj, ostudź.

  2. Mąkę wsyp do dużej miski. Dodaj pozostałe , wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Miskę owiń folią spożywczą (dzięki niej wytworzy się mikroklimat i ciasto będzie ciepłe), odstaw na godzinę (w tym czasie powinno podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto energicznie zagnieć, odgazowując je.

  3. Cynamon wymieszaj z cukrem. Ciasto rozciągnij na prostokąt (grubość ok. 7 mm). Równomiernie posyp cukrem z cynamonem oraz rodzynkami. Ciasno zwiń wzdłuż dłuższego brzegu.

  4. Roladę pokrój na 2-3 cm kawałki. Ułóż w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Żółtko lekko roztrzep (ew. z dodatkiem łyżki mleka), posmaruj ślimaczki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C, piecz 20-25 minut.

  5. Ciasto możesz też przygotować bez rozczynu. Drożdże wkrusz do mąki, dodaj resztę składników i zagniataj, aż ciasto będzie odchodziło od ręki

  6. Rodzynek nie trzeba moczyć, bo będą zbyt napęczniałe. Posyp nimi ciasto a dodatkowo możesz je skropić stopionym masłem

  7. Ślimaczki posmaruj roztrzepanym żółtkiem przy pomocy pędzelka. Dzięki temu po upieczeniu będą apetycznie rumiane i błyszczące

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń