Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe ze śliwkami i rabarbarem.

Drożdżowe ze śliwkami i rabarbarem.

Autor: Docherro

Przepisów i artykułów: 316 Ocena: 4580

Dodano: 12.09.2017

Odsłon: 2702

Robimy ciasto z większej ilości mąki i mamy dwa rodzaje. Polecam taki sposób:)

Składniki

  • mąka 1kg +do podsypania
  • Drożdże 10dkg
  • masło kostka
  • cukier 3/4 szkl
  • mleko 2 szkl, jak ciasto za gęste jeszcze dolać
  • śliwki 1,20kg
  • rabarbar wiązka
  • jajka 7 szt
  • cukier perlisty do posypania
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Z drożdży łyżki mąki ,cukru i odrobiny mleka zrobić rozczyn,dać do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

    Do miski wsypać mąkę dać wyrośnięty rozczyn,żółtka utarte z cukrem ,mleko i wyrabiać,aż ciasto będzie odchodziło od ręki.
    Pod koniec dodać letnie rozpuszczone masło i wyrobić.

    Ciasto zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.

  2. Przygotować dwie blaszki jedna 25/36 cm druga wąska keksówka ,wyłożyć papierem do pieczenia.

    Gdy ciasto podwoiło objętość rozłożyć część na jednej blaszcze ,drugą mniejszą część na mniejszej blaszce.

    Poukładać śliwki wypestkowane oraz rabarbar pokrojony w kostkę.

    Dać do nagrzanego piekarnika do 60st i podpiekać 10min.
    Potem zwiększyć temp.do 190 st i piec około 1 godz.

  3. Wyjąć ciasta i dać na wierzch pianę ubitą z białek i posypać cukrem perlistym.

    Włożyć spowrotem do piekarnika i zapiekać do zrumienienia piany.

  4. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 14 września To je to! Uwielbiam takie drożdżowe. U nas w tym roku śliwka zmarzła i nie mamy ani jednej :(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 września Smaki z dzieciństwa, kiedy to było hmmm? Nie pamiętam xD
Trzeba chyba wrócić do starych, wypróbowanych przepisów :)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń