Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówka

Drożdżówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 1181

Dodano:

Odsłon: 12771

Bardzo łatwe ciasto. Zawsze się udaje i długo zachowuje świeżość.

Składniki

> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jaja + cukier zamieszać, aby rozpuścić cukier. Następnie dodać letnie mleko, olej i pokruszone drożdże. Zamieszać. Całość posypać równomiernie przesianą mąką. Już nie mieszać.

  2. Przykryć ścierką i odstawić na ca 2 godz.

  3. Następnie wszystko wymieszać do połączenia składników w jednolitą masę. Wyłożyć na dużą blachę posmarowaną tłuszczem (40 x 40 cm) i odstawić jeszcze na 15 min.

  4. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st. C i zrobić kruszonkę (250 g masła, 2 szklanki mąki pszennej, 0,5 szklanki cukru + 1 duży cukier waniliowy).

  5. Przed włożeniem do piekarnika posypać kruszonką. Można dodać owoce, które nie puszczają zbyt dużo soku. Ja miałam borówki.

  6. Piec ca 30 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

lasuch-09 09 lipca 2012 Ciasto wyłożone na dużą blachę (40 x 40 cm) nie jest wysokie, więc wystarczy piec 30 min. Z tego przepisu można upiec także babkę drożdżową w dużej keksówce (dodając do ciasta rodzynki i aromaty). Wówczas czas pieczenia trzeba będzie wydłużyć np do ca 40 min. Zależy to od wysokości ciasta.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 09 lipca 2012 Potwierdzam, stosuję podobny (mniej cukru) przepis "bez wyrabiania" - wychodzi z niego ciasto drożdżowe bardziej wilgotne i dłużej świeże. Ja piekę 30 min w małej blaszce (połowa składników), z całości porcji piekłabym dłużej (40 min) ale to zależy od piekarnika i użytych owoców.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiorek 08 lipca 2012 Pieczemy tylko 30 minut ? Nie za krótko ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiorek 08 lipca 2012 Pieczemy tylko 30 min ? Nie za krótko ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń