Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówka z budyniem

Drożdżówka z budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10031

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Drożdżówka z budyniem"

Składniki

  • 4 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 60 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • 1 budyń śmietankowy
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka maku
  • jajko do posmarowania drożdżówek
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: Przygotowujemy według rady Hanny Szymkiewicz.

  2. Nadzienie: Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy.

  3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę. Odrywamy po kawałku i toczymy wałeczki o średnicy około 1 cm i długości 25-30 cm. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skręcamy po dwa wałeczki, nadając im kształt ślimaka. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.

  4. W środku każdej drożdżówki robimy, np. dnem szklaneczki, wgłębienie, które wypełniamy budyniem. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem i na 40 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190oC.

  5. Czas przygotowania 95 minut. Cena jednej sztuki około 1,30 zł

  6. Wartość odżywcza jednej sztuki 284 kcal Białko 6,8 g/Tłuszcz 7,2 g/Węglowodany 48 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń