Do góry

Dania główne Przepis na:

Drożdżowy placek gajowego

Drożdżowy placek gajowego

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 12

Sprawdzony przepis na "Drożdżowy placek gajowego"

Składniki

  • 15 dag mąki pszennej
  • 1 dag świeżych drożdży
  • 90 ml letniej wody
  • po kilka plastrów mortadeli i kiełbasy cienkiej
  • 3 łyżki kukurydzy konser wowej
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 1 cebula
  • 4 pieczarki
  • 1 pomidor
  • 1/3 czerwonej papryki
  • jajko
  • olej
  • sól
  • cukier
  • 5 łyżek keczupu
  • 2 ząbki czosnku
  • suszone oregano
  • 2–3 łyżki posiekanego szczypiorku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewam do miski, dodaję drożdże, po 1/3 łyżeczki soli i cukru oraz 3 łyżeczki oleju. Wlewając letnią wodę, wyrabiam ciasto drożdżowe. Gdy zacznie odchodzić od dłoni i ścianek miski, przykrywam je ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce, by wyrosło.

  2. Na oleju smażę pokrojone w plasterki: cebulę i pieczarki. Keczup mieszam z łyżeczką oregano i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Spód formy o śr. 28 cm przykrywam pergaminem, nakładam ciasto i smaruję je sosem keczupowym.

  3. Na tym rozkładam wędlinę, pieczarki z cebulą, kukurydzę oraz pokrojone: ser mozzarella, pomidor, paprykę. Piekę 25 min w temp. 200 st. Minutę przed końcem na środek wbijam jajko. Po upieczeniu placek posypuję szczypiorkiem.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń