Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Drożdżowy placek gajowego"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 108
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 60
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 466
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 13622
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 108
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 60
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 466
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 13622
Składniki
Mąkę przesiewam do miski, dodaję drożdże, po 1/3 łyżeczki soli i cukru oraz 3 łyżeczki oleju. Wlewając letnią wodę, wyrabiam ciasto drożdżowe. Gdy zacznie odchodzić od dłoni i ścianek miski, przykrywam je ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce, by wyrosło.
Na oleju smażę pokrojone w plasterki: cebulę i pieczarki. Keczup mieszam z łyżeczką oregano i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Spód formy o śr. 28 cm przykrywam pergaminem, nakładam ciasto i smaruję je sosem keczupowym.
Na tym rozkładam wędlinę, pieczarki z cebulą, kukurydzę oraz pokrojone: ser mozzarella, pomidor, paprykę. Piekę 25 min w temp. 200 st. Minutę przed końcem na środek wbijam jajko. Po upieczeniu placek posypuję szczypiorkiem.Źródło: Tina