Do góry

Śniadania Przepis na:

Drożdżowy przekładaniec migdałowy z kruszonką

Drożdżowy przekładaniec migdałowy z kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 656

Dodano:

Odsłon: 10735

Tradycyjnie drożdżowe ciasto z masą migdałową

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rozczyn: utrzeć pokruszone drożdże z 1 łyżką cukru, dodać ciepłe mleko i wymieszać, wsypać 100 g mąki, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

  2. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym, dodać łyżkę alkoholu i szczyptę soli, wymieszać.

  3. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość wymieszać go z mąką i żółtkami, dodać masło, wyrobić i dosypywać mąki aż ciasto będzie odpowiedniej gęstości, dosyć rzadkie, ale takie, żeby już dało się formować. UWAGA: czasami, w zależności od mąki i gęstości ciasta, dosypuję nawet 100-200 g mąki powyżej zakładanych 500 g

  4. Ciasto podzielić na dwie równe części, jedną wyłożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia, drugą odłożyć

  5. Masa: zagrzać w rondelku, na wolnym ogniu śmietanę z cukrem, gdy cukier się rozpuści dodać starte migdały i wymieszać, chwilę pogotować. Odstawić do wystygnięcia

  6. Kruszonka: Bardzo szybko połączyć składniki, formując grudki. NIE WYRABIAĆ!

  7. Masę migdałową wyłożyć na ciasto w blaszce i przykryć drugą połową ciasta, posypać przygotowaną kruszonką i zostawić w ciepłym miejscu na 40-60 minut do wyrośnięcia.

  8. Ciasto piec w temp. 170-180 st. przez około 40 minut. Luty 2010r.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ilia 02 lutego 2010 Oczywiście, że można, ale w wypadku orzechów lepiej zamiast śmietany ubić dwa-trzy białka, usztywnić cukrem (jakieś 1/2 szkl.) i wymieszać delikatnie ze zmielonymi orzechami (jakieś 300 g)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 02 lutego 2010 ciekawy pomysł z tymi migdałami zrobie takie ciacho tylko w formie strucli i mam pytanie czy migdały można zastapić orzechami?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń