Śniadania Przepis na:
Drożdżowy przekładaniec migdałowy z kruszonką

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 668
Dodano: 01.02.2010
Odsłon: 10770
Składniki
- mąka, ok. 500 g
- roztopione masło, 100 g
- ciepłe mleko, 1 szklanka
- cukier kryształ, 1 szklanka
- drożdże, 100 g
- rum lub wódka, 1 łyżka
- żółtka, 4
- cukier waniliowy, 1 opakowanie
- sól, szczypta
- Pokruszka:
- masło, 1/3 kostki
- cukier, 1/3 szklanki
- mąka,, 1 szklanka
- cukier wanil., 1 opakowanie
- Masa:
- starte migdały, 300 g
- kwaśna śmietana, 1/2 szkl.
- cukier,, 1/2 szkl.
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Rozczyn: utrzeć pokruszone drożdże z 1 łyżką cukru, dodać ciepłe mleko i wymieszać, wsypać 100 g mąki, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
-
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym, dodać łyżkę alkoholu i szczyptę soli, wymieszać.
-
Gdy rozczyn podwoi swoją objętość wymieszać go z mąką i żółtkami, dodać masło, wyrobić i dosypywać mąki aż ciasto będzie odpowiedniej gęstości, dosyć rzadkie, ale takie, żeby już dało się formować. UWAGA: czasami, w zależności od mąki i gęstości ciasta, dosypuję nawet 100-200 g mąki powyżej zakładanych 500 g
-
Ciasto podzielić na dwie równe części, jedną wyłożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia, drugą odłożyć
-
Masa: zagrzać w rondelku, na wolnym ogniu śmietanę z cukrem, gdy cukier się rozpuści dodać starte migdały i wymieszać, chwilę pogotować. Odstawić do wystygnięcia
-
Kruszonka: Bardzo szybko połączyć składniki, formując grudki. NIE WYRABIAĆ!
-
Masę migdałową wyłożyć na ciasto w blaszce i przykryć drugą połową ciasta, posypać przygotowaną kruszonką i zostawić w ciepłym miejscu na 40-60 minut do wyrośnięcia.
-
Ciasto piec w temp. 170-180 st. przez około 40 minut. Luty 2010r.
Komentarze do przepisu (3)

wiola1100 05 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
dziękuję za radę ,napewno skorzystam0 Kto głosował? | Odpowiedz

ilia 02 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Oczywiście, że można, ale w wypadku orzechów lepiej zamiast śmietany ubić dwa-trzy białka, usztywnić cukrem (jakieś 1/2 szkl.) i wymieszać delikatnie ze zmielonymi orzechami (jakieś 300 g)0 Kto głosował? | Odpowiedz

wiola1100 02 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
ciekawy pomysł z tymi migdałami zrobie takie ciacho tylko w formie strucli i mam pytanie czy migdały można zastapić orzechami?0 Kto głosował? | Odpowiedz