Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowy z truskawkami i kruszonką

Drożdżowy z truskawkami i kruszonką

Autor: Ewus71

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 3176

Dodano: 14.06.2017

Odsłon: 9960

Bardzo prosty przepis na drożdżowy z kruszonką a przede wszystkim zawsze udany .Polecam

Składniki

  • 5 jaj
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka szklanka cukru
  • 1 kg mąki
  • 10 dkg drożdży
  • 1 płaską łyżeczkę soli
  • 1/5 szklanki mleka 3/2 %
  • 1 kg truskawek
  • Składniki na kruszonkę :
  • 25 dkg masła
  • 25 dkg cukru
  • 40 dkg mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z 1/2 szklanki mleka(mleko letnie) ,1 łyżki cukru,2 łyżek mąki 1 płaskiej łyżeczki soli i drożdży zrobić rozczyn .
    Jajka ubić z cukrem ,dodać resztę letniego mleka z rozpuszczonym letnim tłuszczem (nie gorącym )rozczyn z drożdży i mąkę dobrze wyrobić odstawić do wyrośnięcia .Miskę z ciastem przykryć .
    Następnie w czasie gdy ciasto nam rośnie ,rozetrzeć masło z z cukrem palcami ,dodać proszek do pieczenia i mąkę i dalej rozcierać palcami aż powstanie nam kruszonka .
    Wyrośnięte już ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równamy dłonią ( dłoń,można zanurzyć w mleku lepiej się równa )
    Układamy umyte i osuszone truskawki na cieście ,duże kroimy na pół (spód truskawki obtaczamy lekko w mące i wciskamy lekko w ciasto jedną przy drugiej ,posypujemy kruszonką .Pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach

  2. Smacznego !!!

  3. Ciasto lukrujemy

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń