Do góry

Dania główne Przepis na:

Duszona cebula z pieczona papryka i kielbasa.

Duszona cebula z pieczona papryka i kielbasa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 3012

Dodano:

Odsłon: 625

Bardzo smaczne danie jako wczesna kolacja, z kromka chleba z maslem, lub tez jako pyszny obiad - doskonale bedzie pasowal wtedy ryz na sypko, ale mozna zjesc takze bez niczego - super!! Uwielbiam ! Jednak zawsze przeszkadzaly mi skorki z papryki, ktore trzeba wypluwac :-( tym razem pozbylam sie ich wczesniej - opiekajac papryki w piekarniku, tak wiec nic nie zaklocalo tej uczty dla podniebienia. Polecam serdecznie - najwspanialszy smak !

Składniki

  • 4 duze cebule; 700 g
  • 5 duzych papryk czerwonych, 1400 g
  • 1 duza cukinia, 400 g
  • 400 g dobrej kielbasy ( nie wedzonej!)
  • 2 lyzki masla
  • 1 lyzka przyprawy warzywnej, sporo pieprzu, 1/2 lyzeczki kurkumy
  • szczypta chili, 1lyzka lubczyku, 1 lyzka pietruszki zielonej
  • 1 lyzka slodkiej papryki
  • Maggi
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Papryki dokladnie myjemy i dajemy na blaszce podlanej 100 ml wody do piekarnika- najpierw na 25 min w 200°C, po tym czasie obracamy o 90°, tak aby boczki papryki znalazly sie na gorze i dole, nastepne 20 minut opiekamy. Gorace dajemy do duzego garnka i przykrywamy pokrywa, studzimy pod przykryciem i bez problemu zdejmujemy cala skorke. Najpierw zlewamy sos, jaki puscila papryka do osobnego naczynia, wyjmujemy gniazda nasienne, Sciagamy skorke. Jedna papryka byla w ciazy :-) uzylam takze malych papryczek z jej srodka :-) Nastepnie papryki kroimy poprzecznie w paski. Odkladamy na talerz. Caly sok, jaki pusci papryka i ktory jest w jej srodku zachowujemy.

    Podczas, gdy papryki sie pieka, obieramy cebule, ktora kroimy w piorka. Cukinie myjemy, przekrawamy podluznie na pol i kroimy (bez obierania skorki i bez wyjmowania gniazda nasiennego) w polkrazki.

    Kielbase obieramy ze skorki i takze kroimy w polkrazki.

    Na glebokiej patelni roztapiamy maslo, dajemy cebule i cukinie, i czesto mieszajac podsmazamy pod pokrywa ok 10 minut.

    Nastepnie podlewamy woda (pol litra), dodajemy przygotowana papryke, sok z papryki i przyprawy (oprocz papryki w proszku, ktora dodamy pozniej, aby potrawa nie zgorzkniala). Dodajemy tez kielbase.

    Dokladnie mieszamy i dusimy pod pokrywa (uzywam pokrywy perforowanej do patelni). Czasami mieszamy. Po 10 minutach duszenia dodajemy papryke w proszku i dusimy dalej ok 10 minut.

    Calkowity czas duszenia od momentu dodania wody i papryk, to ok 20 do 25 minut.



  2. Na koniec popuszczamy pasa i zajadamy z kroma pysznego chrupiacego chleba z maslem. Na talerzu doprawiamy Maggi.

  3. Oczywiscie papryki nie musicie piec, mozna ja oczyscic, surowa pokroic i dodac w tym samym momencie, co w przepisie. Jak pisalam, uwielbiam to danie, jednak skorki bardzo sa klopotliwe podczas jedzenia, wiec tym razem wlozylam nieco wiecej pracy.


    Smacznego!

    Wspaniale danie - polecam!! Zapomnicie o wszystkich przykrosciach minionego dnia na pewno! A brzuszki beda Wam pekac w szwach :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń