Do góry

Dania główne Przepis na:

Duszona karkówka z bazylią

Duszona karkówka z bazylią

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 846

Dodano:

Odsłon: 314

Aromatyczna, rozpływająca się w ustach bazyliowa karkówka. Doskonale smakuje z gotowanymi warzywami. Po prostu pycha.

Składniki

  • 1kg karkówki
  • marynata:
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżeczki bazylii suszonej
  • sól
  • pieprz cytynowy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • liść laurowy 2 szt
  • świeże listki bazylii
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Karkówkę kroimy w plastry.
    Robimy marynatę: olej, ocet, sól, pieprz cytrynowy i suszoną bazylię - mieszamy. Plastry karkówki obtaczamy w powstałej miksturze i układamy w garnku, aby się smaki przegryzły. Wkładamy do lodówki na godzinę. Wyjmujemy i na oleju obsmażamy z każdej strony. Kawałki karkówki wrzucamy do garnka, gdzie będziemy je dusić na wolnym ogniu. Przyprawiamy papryką, dodajemy 2 listki laurowe, podlewamy wodą i dusimy około 1 godziny ( do miękkości) od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego. Dekorujemy świeżymi, pachnącymi listkami bazylii.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń