Do góry

Dania główne Przepis na:

Duszony królik.

Duszony królik.

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 538

Dodano:

Odsłon: 12281

Delikatne, smaczne, kruche mięso.

Składniki

  • Tuszka z królika,
  • 1 litr maślanki,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 4 łyżki oleju.
  • Przyprawy:
  • sól, pieprz cytrynowy i czarny, majeranek, lubczyk.
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Tuszkę z królika podzielić na kawałki, umyć pod bieżącą wodą.
    Przełożyć do pojemnika, zalać maślanką.
    Przykryć i odstawić do lodówki na około 1 godzinę.
    Po wyjęciu dobrze wypłukać tak żeby na mięsie nie pozostało maślanki.
    Doprawić przyprawami, przełożyć na patelnie. Obrać czosnek, pokroić w drobne plasterki. Wlać olej.

  2. Dusić pod przykryciem przez około godzinę.
    Żeby mięso było soczyste co jakiś czas trzeba podlewać wodą.

  3. Tak przygotowane mięso z królika jest kruche i soczyste.
    Moczenie mięsa w maślance lub kwaśnym mleku to mojej Babci sposób na kruche mięso

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bromal1 02 października 2016 Już prawie zapomniałam, jak pyszny jest królik. Jak tylko gdzieś dotanę, zrobię twoim sposobem, bo
Twój króliczek wygląda jak pokusa jarosza

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń