Do góry

Przekąski Przepis na:

Duże calzone, krokodyle.

Duże calzone, krokodyle.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1001 Ocena: 9759

Dodano:

Odsłon: 735

Pikantne, mega duże pizze złożone w dwa duże pierogi z nadzieniem pieczarkowym, mięsnym i ostrą papryczką chili. Polecam :)

Składniki

1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie farszu:

    Pieczarki myjemy,kroimy w kostkę, cebulę kroimy w pół plastry, papryczkę kroimy w cienkie plasterki. Na patelnię wlewamy olej,nagrzewamy, dodajemy pokrojoną w kostkę wędzonkę, pieczarki i dusimy pod przykryciem. Gdy pieczarki puszczą sok dodajemy cebulę i papryczkę, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy pod przykryciem do miękkości pieczarek i cebuli. Usmażony farsz studzimy. Do ostudzonego farszu dodajemy pokrojony drobno ser żółty Gouda, Oregano.

  2. Wykonanie ciasta:

    Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto.

  3. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.

  4. Wykonanie calzone:

    Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę ugniatamy, wałkujemy z ciasta dwa okrągłe placki o średnicy 25 cm. Nakładamy połowę farszu na każdy placek.

  5. Zlepiamy duże dwa pierogi calzone. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

  6. Wyrośnięte calzone smarujemy jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut w 180 stopniach Celsjusza na grzałkach góra/dół. Upieczone calzone studzimy na kratce.

  7. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń