Do góry

Przekąski Przepis na:

Dwukolorowa chałka z kruszonką

Dwukolorowa chałka z kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 1217

Dodano:

Odsłon: 23167

Jest pyszna ! :)

Składniki

  • Składniki na ciasto : 300 ml ciepłego mleka
  • 60 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pół kostki drożdży
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 560 g mąki
  • 1 łyżka kakao
  • Kruszonka: 1/4 szkl cukru
  • 1/4 szkl mąki
  • 3-4 łyżki zimnego masła
  • dodatkowo : dżem, u mnie był to brzoskwiniowy, ale oczywiście może być Wasz ulubiony
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:

    Do ciepłego mleka dodajemy masło, łyżkę cukru, roztrzepane jajka i mieszamy do czasu, aż drożdże nam się rozpuszczą.

    Mąkę razem z solą przesiewamy do miski. Dodajemy pozostałą część cukru i mleko wymieszane z resztą składników.

    Wyrabiamy ciasto do czasu aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Następnie dzielimy je na pół i do jednej części dodajemy łyżkę kakao - zagniatamy ciasto do czasu, aż ładnie połączy nam się z nim połączy. Odstawiamy obie części do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz.

    Gdy ciasto nam już wyrośnie, wyciągamy je na obsypaną mąką stolnicę.

    Białe ciasto dzielimy na dwie części i robimy 2 długie wałki, rozwałkowujemy je na ok 5 cm i układamy na nim cienki paseczek dżemu przy dłuższej krawędzi, a następnie zwijamy je w wałeczki tak, aby dżem nam nie wypłynął. Ciasto ciemne również dzielimy na pół i formułujemy dwa wałeczki, tego ciasta już nie nadziewamy.

    Układamy na stolnicy wałki obok siebie ciemny - jasny - ciemny - jasny , dokładnie sklejamy je ze sobą na górze i przeplatamy je ze sobą na przemian.

  2. Tak przygotowaną chałkę przekładamy do natłuszczonej wąskiej blaszki, smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Zostawiamy na ok 20 - 30 min, a następnie pieczemy ok 30 - 40 min (w zależności od piekarnika) w 180st.C. Jeżeli zbyt szybko zacznie nam się rumienić, to warto przykryć ją folią aluminiową żeby nam się nie spaliła :)

  3. Studzimy na kratce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń