Do góry

Desery Przepis na:

Dwukolorowe pączki

Dwukolorowe pączki

Autor: KORAL

Przepisów i artykułów: 236 Ocena: 2571

Dodano: 17.02.2017

Odsłon: 5090

Dzisiaj próbowałam z tradycyjnymi pączkami, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem młodego jęczmienia, posmarowane kokosowym lukrem.

Składniki

  • mąka pszenna 500 g
  • drożdże 50 g
  • mleko 250 ml
  • żółtka 3 sztuki
  • drobny cukier 50 g
  • Sok z cytryny 3/4 łyżki
  • olej rzepakowy łyżki
  • 3/4-1 łyżeczka młodego sproszkowanego jęczmienia + 1 łyżka mleka
  • ok. 1 kg smalcu do smażenia
  • LUKIER : 3 czubate łyżeczki wiórków kokosowych
  • ok. 5 łyżeczek cukru pudru
  • Woda
5-6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże rozcieramy z szczyptą cukru, dodajemy kilka łyżek letniego mleka. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Do przesianej mąki dodajemy podrośnięty rozczyn, utarte żółtka, resztę mleka, sok z cytryny, spirytus i na końcu olej.

    Łączymy składniki, 1/3 ciasta przekładamy do małej miseczki, przykrywamy. Resztę ciasta bardzo dokładnie wyrabiamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Jęczmień mieszamy z mlekiem i dodajemy do pozostałej części ciasta, dokładnie wyrabiamy i też odstawiamy do wyrośnięcia.

    Po wyrośnięciu ciasto jasne podzielić na dwie części, pierwszą rozpłaszczyć dłońmi w prostokąt. Potem rozpłaszczyć zielone ciasto, nałożyć na jasne i dobrze wyrównać palcami.

    Na koniec nałożyć jasną część i znowu wyrównać. Teraz wałkujemy trzy warstwy ciasta na grubość ok. 2 cm. Wierzch posypujemy mąką i wycinamy 8 cm krążki, lub kwadraty.

    Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałe trójkąciki z ciasta można kolejny raz zagnieść, ja je po prostu usmażyłam.

    Paczki smażymy na rozgrzanym smalcu, usmażone wyjmujemy na ręcznik papierowy. Lukier. Wiórki krótko mielimy w młynku do kawy, mieszamy z cukrem pudrem i wodą.

    Tak przygotowanym lukrem smarujemy przestudzone pączki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń