Do góry

Przetwory Przepis na:

Dynia na zimową zupę

Dynia na zimową zupę

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 439

Dodano:

Odsłon: 5893

Jeśli macie nadmiar dyni i nie wiecie co z nią zrobić to mam pomysł na jej wykorzystanie. Po prostu zamknijcie ją w słoiku i wykorzystajcie zimą do zupy. Można też dodać ja na przykład do sosów. Wszystko od Was zależy, może wyczarujecie coś nowego i smacznego z dodatkiem takiej oto dyni.

Składniki

  • 600 g dyni ( waga po obraniu i usunięciu gniazda nasiennego )
  • 1 łyżka soli
  • 1 szk wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Dynię pokroić w kostkę i wrzucić do garnka.
    Wlać wodę i gotować do miękkości dyni.
    Potem posolić, wymieszać i zagotować.
    Gorącą dynie przełożyć do wyparzonych słoiczków i szybko zakręcić zakrętki.
    Słoiki postawić do góry dnem do wystygnięcia a potem przechowywać w chłodnym i przewiewnym miejscu.
    Na dłuższy okres na przykład zimowy słoiki trzeba pasteryzować przez 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń