Do góry

Napoje Przepis na:

Dyniowa latte

Dyniowa latte

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 3050

Dodano:

Odsłon: 176

Dyniowa latte, czyli kawa przygotowana na obraz i podobieństwo słynnej Pumpkin Spice Latte ze Starbucks’a, towarzyszy nam od czasu do czasu w jesienne i zimowe popołudnia. Słodka, aromatyczna, piernikowa – nie wiadomo, czy to bardziej deser, czy jednak kawa. Przygotowana tak, jak dziś, idealnie smakuje po powrocie z długiego spaceru po lesie.

Składniki

  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki puree z dyni
  • 1 łyżeczka korzennej przyprawy do potraw z dyni (opisanej w poprzednim wpisie)
  • 2 łyżki cukru (lub do smaku, trochę jakiegoś słodzika trzeba jednak użyć)
  • 0,5 szklanki zaparzonej kawy, najlepiej espresso
  • opcjonalnie bita śmietana do przybrania (polecam!)
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mleko zagrzej wraz z puree dyniowym, cukrem i przyprawą, a gdy się zagotuje, przelej je przez gęste sito i ponownie ustaw na gazie.

  2. Dodaj kawę i znów doprowadź do wrzenia.

  3. Gotowy napój rozlej do dwóch dużych szklanek lub kubków. Każdą porcję przybierz bitą śmietaną, podawaj natychmiast.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń