Do góry

Przekąski Przepis na:

Dyniowo-paprykowa

Przepis dnia 2011-09-25
Dyniowo-paprykowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 7129

Dodano:

Odsłon: 11630

sezonowo.... znaczy pysznie

Składniki

  • 1 kg obranej i wydrążonej dyni
  • 3 papryki czerwone średnie
  • 1/2 główki czosnku
  • papryka ostra, sól, pieprz, majeranek,rozmaryn
  • 2-3 łyżki oliwy
  • ewentualnie mąka do zagęszczenia
  • 2 l bulionu drobiowego
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Dynię pokrojoną na kawałki wielkości średniego ziemniaka), paprykę wydrążoną i przekrojoną na pół (położyć skórą do góry) i nieobrany czosnek - wszystko ułożyć na blasze i wysmarować pędzelkiem oliwą, oprószyć solą i papryka. . Piec do zrumienienia ( ok.40 min, 180 st- papryka może się przyzelić)

  2. Wszystkie składniki ( czosnek wycisnąć z łupiny a z papryk usunąć skórę ) zmiksować na gładko blenderem i doprawić do smaku. Zupę zagotować ewentualnie zagęszczając mąką rozprowadzoną w odrobinie zimnej wody.

  3. Tę sycącą zupkę można zajadać z pieczywem - najlepiej z grzankami czosnkowymi . Pycha , polecam i życzę smacznego dyniowego ...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

hanka78 24 września 2011 Na pewno świetnie smakuje.A zdjęcie super:-).

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

cytrynkaaa 23 września 2011 Z dyni zazwyczaj robię zupę-krem curry z warzywami i pikantnymi papryczkami ... a to może być bardzo smaczną odmianą ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

antena28 23 września 2011 Fajne zdjęcie ,zawartość pewnie też niczego sobie!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń