Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem malinowy

Dżem malinowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4194

Dodano:

Odsłon: 14461

Lato zamknięte w słoiku :) Kto raz spróbuje takiego dżemu więcej nie sięgnie po sklepowe produkty.

Składniki

  • maliny, 2 kg
  • cukier (do smaku), od 1/2 do 1 kg
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Maliny przebieramy, płuczemy i osuszamy. Wkładamy do garnka, albo dużej patelni i zasypujemy cukrem ( na początek proponuję 1/2 kg ). Smażymy najpierw na dużym ogniu, aż cukier się rozpuści, potem zmniejszamy płomień do minimum i smażymy często mieszając przez 30-40 minut. W trakcie zbieramy łyżką szumy jakie powstają na powierzchni i robimy próbę słodkości - w razie potrzeby dosładzamy.

  2. Jeśli nie mamy pewności co do konsystencji to jest prosty sposób na sprawdzenie tego (kiedyś wyszukałam w internecie) - na zmrożony talerzyk dajemy kroplę naszego dżemu i wkładamy do zamrażalnika na minutkę. Jeśli po wyjęciu przejedziemy po nim palcem i ślad pozostanie to oznacza, że można go do słoików ładować. Jeśli dżem nam spłynie w to samo miejsce - trzeba smażyć dalej.

  3. Dżem rozlewamy do wyparzonych słoiczków, odwracamy do góry dnem. Zawijamy w koc i dajemy mu spokojnie wystygnąć.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Zazula1 07 września 2012 Wspaniały dżemik Kurko,a pesteczki też mi nie przeszkadzają...5 tka ode mnie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 06 września 2012 Dzięki wszystkim za komentarze :) Mi tam pestki nie przeszkadzają, więc nie przecieram przez sito. awepa z tej ilości malin wyszły mi 3 słoiczki 0,25 l i z braku innych 5 po koncentracie pomidorowym z Pudliszek. Pozdrawiam wszystkich cieplutko :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 06 września 2012 Kurko uwielbiam maliny, a ten dżemik to super pomysł i na zimę jak znalazł.Chętnie wypróbuję, tylko też przetrę przez sitko, aby był bez pestek.Duża 5.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 06 września 2012 Robię podobnie tylko po usmażeniu przecieram przez sitko i jest bez pestek -)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

awepa 06 września 2012 Dżemik wygląda apetycznie:-) A ile wychodzi słoiczków z podanej proporcji? Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

awepa 06 września 2012 Dżemik wygląda apetycznie. A ile słoików wychodzi z podanej proporcji? Pozdrawiam

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń