Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Dżem marchwiowy z migdałami"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 53
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 53
Składniki
Migdały zalej wrzątkiem i odstaw na chwilę. Następnie odcedź je z gorącej wody i od razu schłodź w bardzo zimnej wodzie. Tak przygotowane migdały znacznie łatwiej obierzesz ze skóry.
Marchew oczyść, obierz lub oskrob, starannie umyj pod strumieniem bieżącej wody, po czym zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Cytryny sparz wrzątkiem i odczekaj aż zupełnie ostygną. Następnie wytrzyj je starannie do sucha. Przyciskając mocno dłonią, turlaj każdą cytrynę po twardym blacie. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj z cytryn skórkę. Przekrój każdą na pół i wyciśnij sok. Startą skórkę, sok z cytryny oraz cukier wymieszaj w rondlu z tartą marchwią.
Imbir oskrob łyżeczką i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj do mieszanki marchwiowo-cytrynowej. Następnie dolej sok z jabłek i wszystko wymieszaj. Od chwili, gdy wszystko zacznie wrzeć, trzymaj na ogniu 10 min. Wszystko zmiksuj, wymieszaj z żel-fiksem i gotuj jeszcze 5 minut.
Obrane migdały drobno zmiel, po czym dodaj do marchwi. Gorący dżem przełóż do wyparzonych, jeszcze ciepłych słoików. Natychmiast zakręć i pasteryzuj w piekarniku lub we wrzątku 15 minut. Następnie ustaw do góry dnem i odczekaj aż zupełnie ostygną.
45 minut. Porcja: 380 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie