Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem wiśniowo-bananowy

Dżem wiśniowo-bananowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 378 Ocena: 4416

Dodano:

Odsłon: 323

Dzisiaj zapraszam na dżemy z wiśni z domieszką bananów. Smak obłędny, delikatne i aromatyczne banany i kwaśne wiśnie. Połączenie tych owoców doskonale się komponuje.

Składniki

  • 1500 g. wydrylowanych wiśni
  • 500 g. obranych bananów
  • 500 g. cukru
  • 33 g. pektyny
  • 7-8 słoiczków po 250 -300 ml.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. wiśnie wymieszaj z pokrojonymi bananami, wsyp 250 g. cukru i odstaw na dwie godziny.
    Pozostałe 250 g. cukru wymieszaj z pektyną i odstaw.


    Po dwóch godzinach owoce należy podgrzewać i doprowadzić do delikatnego gotowania.
    Gdy zmiękną, trzeba dosypać cukier z pektyną i gotować jeszcze od 3-5 minut.
    Gorący dżem wlać do czystych słoiczków, odwrócić do góry dnem. Nie pasteryzować.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń