Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 107
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 57
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 463
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 13509
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 107
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 57
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 463
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 13509
Składniki
Słoiki umyj i wyparz. Następnie osusz je, wstawiając do nagrzanego do 100°C piekarnika na ok. 15-20 minut. Pokrywki wygotuj oddzielnie.
Wiśnie umyj, osącz, wydryluj. Jeśli nie masz drylownicy, pestki możesz usunąć rozgiętym spinaczem lub agrafką (musi być zapięta, wbijamy ją w miejsce gdzie był ogonek, częścią która się nie rozpina).
Owoce przełóż do garnka z grubym dnem, wsyp cukier, odstaw na ok. 2 godz. Po tym czasie garnek postaw na ogniu, zagotuj. Gdy całość zacznie wrzeć, dodaj sok z cytryny, zmniejsz ogień i, często mieszając, gotuj ok. 90 min.
Jeżeli podczas gotowania na powierzchni utworzy się piana, usuń ją. Płatki migdałowe upraż na suchej teflonowej patelni. Dodaj je do dżemu, wymieszaj.
Słoiczki wypełnij gorącym dżemem i szczelnie zakręć (słoiki powinny być ogrzane i dzięki temu nie pękną przy napełnieniu). Słoiki postaw na ok. 30 min do góry dnem. Aby przedłużyć trwałość dżemu, warto go zapasteryzować.Źródło: Świat i Ludzie