Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem z aronii i jabłek

Dżem z aronii i jabłek

Autor:

Przepisów i artykułów: 535 Ocena: 16711

Dodano:

Odsłon: 5265

Ostatnie moje zbiory tegorocznych aronii przeznaczyłam na dżem. Połączyłam ją pół na pół z jabłkami, bo aronia była już tak lekko pomarszczona. Wyszedł przepyszny dżem, delikatny, niezbyt słodki, idealny do naleśników, racuchów, jak również na kanapkę z masłem lub w nie co wytrawnej wersji jako dodatek do pasztetów (moja ulubiona wersja).

Składniki

  • 1 kg aronii
  • 1 kg jabłek (waga po obraniu i oczyszczeniu z gniazd nasiennych)
  • 1 opakowanie pektyny
  • 1 kg cukru
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Aronię dokładnie płuczemy, a obrane jabłka kroimy w ćwiartki.

  2. Tak przygotowane owoce blendujemy na gładką masę (ja użyłam w tym celu miksera do koktajli).

  3. Pektynę mieszamy z 1 szklanką cukru.

  4. Zmiksowane owoce doprowadzamy do wrzenia w garnku z grubym dnem. Dodajemy do nich pektynę z cukrem i gotujemy na średnim ogniu tak około 5 minut cały czas mieszając.

  5. Po tym czasie dodajemy resztę cukru. Dalej gotujemy cały czas mieszając do momentu rozpuszczenia się cukru.

  6. Tak przygotowany dżem przelewamy do wyparzonych słoików.

  7. Zakręcamy i pasteryzujemy je około 10-15 minut od momentu zagotowania wody. Ugotowane słoiki odwracamy do góry dnem na około 15 minut. Smacznego !!!

  8. ;-D

  9. ;-)))

  10. ;-Dd

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń