Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem z aronii i malin

Dżem z aronii i malin

Autor:

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 511

Dodano:

Odsłon: 1139

Dżem z aronii z dodatkiem malin jest pyszny. Wspaniały dodatek do naleśników, pieczywa i gofrów. Polecam.

Składniki

  • owoce aronii 1/2 kg
  • maliny 1/2 kg
  • cukier 1/2 kg
  • laska wanilii 1 szt
  • sok z limetki 2-3 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Świeżą aronię włożyć do zamrażarki przynajmniej na 1 dobę. Następnie rozmrozić zalewając wrzącą wodą, osączyć, wsypać do garnka z grubym dnem.

  2. Wsypać umyte, osuszone maliny, skropić sokiem z limonki.

  3. Dodać wydrążone ziarenka z laski wanilii i cukier, wymieszać.

  4. Rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Włożyć na palnik i gotować przez 2-2,5 godziny mieszając od czasu do czasu. Odłożyć na noc.

  5. Następnego dnia mieszając gotować ponownie około 2 godziny. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych, suchych słoiczków, zakręcić i odwrócić na 10 minut do góry dnem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń