Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem z cukinii z wanilią

Dżem z cukinii z wanilią

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 547

Dodano:

Odsłon: 2649

Z pewną dozą wątpliwości postanowiłam zrobić dżem z cukinii. Przepis dostałam od bratowej ale nie byłabym sobą abym go nie zmodyfikowała. W przepisie nie było mowy o wanilii a ja ją dodałam i to było dobre posunięcie. Dżem jest smaczny i jak dla mnie trochę za słodki, więc możecie dać go mniej jak nie lubicie słodkich dżemów.

Składniki

  • 2,5 kg żółtej cukinii ( waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych )
  • 750 g cukru
  • sok z jednej dużej cytryny
  • 1 łyżka olejku cytrynowego
  • 3 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 2 galaretki cytrynowe
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Umytą, obraną i pozbawioną gniazd nasiennych cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wrzucić do garnka.
    Dodać cukier i gotować do miękkości, dodać sok z cytryny, olejek i ekstrakt waniliowy i gotować około 20 minut od czasu do czasu mieszając.
    Następnie dodać galaretkę cytrynową i dalej gotować dżem przez 30 minut mieszając i uważając aby dżem się nie przypalił.
    Gorący dżem rozdzielić do słoików i zakręcić, odwrócić słoiki dnem do góry.
    Potem słoiki przechowywać w chłodnym miejscu a jeśli dżem ma być na dłużej to zapasteryzować słoiki ( około 15 minut od zagotowania ).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń