Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem z czerwonej porzeczki

Dżem z czerwonej porzeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 176

Dodano:

Odsłon: 2134

To moje odkrycie w tym roku ;) Nigdy nie jadłam i nie robiłam, ale już wiem, że to się zmieni!

Składniki

  • Składniki na ok 3-4 słoiczki (1l. dżemu)
  • 800g czerwonej porzeczki (po przebraniu)
  • 800g cukru kryształu
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Owoce porzeczki przebieramy, myjemy i osuszamy z nadmiaru wody. Przekładamy do rondla najlepiej z nieprzywierającym dnem, dosypujemy 300g cukru i stawiamy na małym ogniu. Mieszamy bez przerwy, by nic się nie przypaliło. Gdy owoce puszczą sok i zmiękną, przelewamy je na sito i dokładnie przecieramy, by „resztek” zostało jak najmniej.
    Do osuszonego rondla ponownie wlewamy przetarte owoce, dodajemy pozostały cukier i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Tak przygotowany płynny dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy.
    Jeśli chcemy mieć pewność, że dżem jest dobrze zamknięty, możemy go dodatkowo spasteryzować wg własnego sprawdzonego sposobu.
    Wykorzystujemy do deserów np. ciast, gofrów, omletów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń