Do góry

Desery Przepis na:

Efektowna krucha tarta z jabłkami i śliwkami

Efektowna krucha tarta z jabłkami i śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 8

Sprawdzony przepis na "Efektowna krucha tarta z jabłkami i śliwkami"

Składniki

  • Na 40 dag mąki pszennej
  • 24 dag zimnego masła lub margaryny
  • 12 dag cukru pudru
  • szczypta soli
  • 5-6 łyżek zimnej wody. Na 4-5 średnich jabłek
  • 30 dag śliwek
  • np. węgierek
  • 4-5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Ponadto: 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • sok z 1 cytryny
  • cukier puder
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj sól oraz cukier, wymieszaj. Następnie dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz oraz wodę, szybko zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na dwie części, z każdej uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 60 min.

  2. Jedną częścią ciasta wyłóż dno oraz boki formy do tarty. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli. Piecz ok. 10 min w temperaturze 180°C. Potem usuń fasolę.

  3. Śliwki i jabłka umyj. Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny. Ze śliwek usuń pestki, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Przełóż do jabłek, dodaj cukier, cynamon oraz mąkę ziemniaczaną, wymieszaj.

  4. Podpieczone ciasto posyp bułką tartą, wyłóż owoce. Drugi kawałek ciasta rozwałkuj, foremką w kształcie serca wytnij ciasteczka. Ułóż je na wierzchu owoców i tak, by lekko na siebie zachodziły. Wierzch ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 50-60 minut w temperaturze 180°C.

  5. Wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem. Rada: Ciasto łatwiej będzie się wałkowało pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia (nie będzie się przyklejało do wałka).

  6. (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 370 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń