Do góry

Dania główne Przepis na:

Efektowny wieniec

Efektowny wieniec

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13219

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Efektowny wieniec"

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 50 dag świeżego szpinaku
  • 20 dag piersi z kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 1 strąka czerwonej papryki
  • 10 dag sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • olej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sezamu
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka pokrój w małą kostkę. Oprósz solą oraz pieprzem. Cebulę pokrój w kostkę. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Szpinak umyj, osusz, odetnij ogonki a liście pokrój na mniejsze kawałki.

  2. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Włóż mięso, mieszając obsmaż na rumiano. Na patelni lub w rondlu rozgrzej masło. Wrzuć posiekaną cebulę. Mieszając smaż aż się zeszkli. Dodaj szpinak, smaż 2-3 minuty. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Do wystudzonego szpinaku dodaj pokruszony ser feta, paprykę oraz przesmażone mięso, wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem oraz ewentualnie solą.

  3. Z ciasta wytnij 6 trójkątów. Ułóż je na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia) w koło – tak, by podstawy trójkątów na siebie nachodziły. Rozłóż nadzienie w najszerszym miejscu na cieście formując z niego okrąg.

  4. Nadzienie przykryj trójkątami, wierzchołki chowając pod spód. Wierzch ciasta posmaruj jajkiem rozmąconym z 1 łyżką wody i posyp sezamem. Piecz około 20 min w temp. 200°C.

  5. 40 minut. Porcja: 330 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń