Do góry

Desery Przepis na:

Egzotyczny sernik z mango i mlekiem kokosowym

Egzotyczny sernik z mango i mlekiem kokosowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 1053

Dodano:

Odsłon: 600

Długo szukałam przepisu na idealny sernik. No i znalazłam! Tropikalny sernik z mlekiem kokosowym i musem z mango. I wiecie co? Zakochałam się! To jest mój numer jeden wśród serników

Składniki

  • Ciasteczkowy spód:
  • 25g pokruszonych herbatników
  • 5 łyżek wiórek kokosowych
  • 85g masła
  • Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
  • 250 ml śmietanki z mleka kokosowego
  • 5 jaj
  • puree z mango
  • sok z 1 cytryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 4 łyżki mączki ziemniaczanej
  • Polewa z mango na górę sernika:
  • 3/4 szklanki puree z mango + 1 żółtko
> 6 os. > 60 min łatwe drogie

Przygotowanie

  1. Drobno zmiksować herbatniki z wiórkami kokosowymi i roztopionym masłem. Wyłożyć na spód tortownicy uprzednio obłożonej pergaminem. Ucisnąć dłonią lub łyżką i wstawić do lodówki, by masa stężała.

  2. Mango obrać, usunąć pestkę. Zblendować wraz z 3 łyżkami cukru i sokiem z cytryny na gładką masę, a następnie puree przetrzeć przez sitko, aby usunąć włókna owocu.
    Odlać 3/4 szklanki puree z mango dodać jedno żółtko.

  3. Ser wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i skrobią. Gdy masa będzie jednolita dodawać po jednym jajku. Miksować do połączenia składników, uważając by nie napowietrzyć masy serowej. Do sernika przełożyć gęsty krem (śmietankę) kokosowy, dodać puree z mango. Całość wymieszać i przełożyć na blaszkę. Na masę twarogową należy wylać puree z mango.

  4. Piekarnik nagrzać do 175oC i pec w nim sernik przez 15min, a następnie zmniejszyć temperaturę do 140oC i piec przez 90min. Sernik po upieczeniu będzie miał zapieczone brzegi i drżący środek. Sernik studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie na kratce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń