Do góry

Desery Przepis na:

Eklery z budyniem i jabłkami w karmelu.

Eklery z budyniem i jabłkami w karmelu.

Autor: MagdaKucharzy

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 134

Dodano: 26.10.2012

Odsłon: 17656

Przepis na klasyczny deser w jesiennej formie: eklerki z budyniem i słodkimi, pokrytymi karmelem jabłkami. Wypiek szybki, pyszny i wyjątkowo efektowny!

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wodę zagotować z margaryną, aż do jej rozpuszczenia. Wsypać szklankę mąki i mieszać, aż do uzyskania jednolitego, odchodzącego od garnka ciasta. Wystudzić, po kolei wmiksowywać do ciasta jaja. Ciasto przełożyć do szprycy w kształcie gwiazdki i wyciskać długie paski na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Należy pamiętać o dużych odstępach, ponieważ eklery bardzo rosną w czasie pieczenia. Piec 25-30 minut w temperaturze 200 stopni - aż do zezłocenia się.

  2. Budynie przygotować w mniejszej ilości mleka - wystarczy 800 ml. Wystudzić, uważając, by nie utworzył się kożuch (można przykryć folią, kładąc ją na powierzchni budyniu). Następnie wmiksować do kremu miękkie masło.

  3. Jabłko pokroić w drobną kostkę, zasypać cukrem, dodać łyżkę masła i podgrzewać na małym ogniu, aż owoce pokryją się karmelem.

  4. Wystudzone eklery przekroić na pół, wypełnić porcją budyniu oraz łyżeczką jabłek. Można posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tyra78 03 listopada 2012 Hei:) dzisiaj zrobilam eklerki wedlug Twojego przepisu i wyszly bardzo dobre, do jablka dodalam odrobine cynamonu, pycha! ja dalam jablka na budyn bo slicznie prezentowalo sie :) pozdrawiam serdecznie:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MagdaKucharzy 29 października 2012 Ja też kładłam na spód, ale do zdjęcia trzeba było zrobić eklera "na bogato", żeby widać było, co za dobroci się w nim kryją. ;-) Strasznie się cieszę, że smakuje - pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wiolka81 29 października 2012 Skusiłam się na Twoje eklery i są przepyszne,tylko zamiast dodać jabłka na budyń,położyłam je na spód eklerka w ten sposób nie rozlatywały się tak na boki,pozdrawiam no i 5!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 26 października 2012 Pyszne - przepis rewelacyjny i tak pięknie się prezentuje. Zdjęcie ekstra. Oczywiście ,że 5..,ale szkoda ,bo zasługuje na wyższą ocenę, ale wyżej tutaj nie ma.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń