Do góry

Napoje Przepis na:

Eksluzywna korzenna nalewka z owoców suszonych

Eksluzywna korzenna nalewka z owoców suszonych

Autor: Jadwinia

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 58

Dodano: 12.08.2012

Odsłon: 9696

Można dodać inne przyprawy wedle gustu. Z kardamonem ostrożnie ponieważ jest bardzo intensywny. Przepis pozwala uzyskać około 2 litrów nalewki pierwszej kategorii i około 2 litrów drugiej kategorii.

Składniki

  • 1,5 litra spirytusu 96%
  • 3 kg cukru
  • 1-2 sztuk soczystych pomarańczy
  • po 200g następujących składników:
  • wędzonych gruszek i śliwek
  • suszonych jabłek, daktyli, fig, moreli
  • orzechów włoskich
  • (w sumie 1,4 kg - ulubionego składnika można dodać 2-3 razy więcej)
  • przyprawy:
  • 3 kawałki kory cynamonu
  • 5 nasion kardamonu
  • kawałek imbiru (2 cm x 5 cm)
  • garść jagód jałowca
  • garść goździków
  • anyż gwiazdkowy (5 pełnych gwiazdek)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pomarańcze sparzyć i dobrze wyczyścić; pokroić w plastry o szerokości 0,5-1,0 cm.

  2. Wszystkie owoce dobrze przepłukać i wraz z przyprawami warstwami umieścić w 4 litrowym słoju.

  3. Całość zalać spirytusem i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 6-8 tygodni, co 2-3 dni wstrząsając zawartością.

  4. Po tym czasie spirytus zlać do mniejszego słoika, a pozostałe składniki zasypać 2 szklankami cukru.

  5. Gdy cukier się rozpuści, dosypać kolejną porcję (powtarzać, aż syrop przykryje wszystkie składniki).

  6. Po 4 tygodniach od rozpuszczenia ostatniej porcji cukru, syrop zlać do osobnego słoja.

  7. Owoce można zalać wódką (ok. 1 litr i dopełnić cukrem) na 6-8 tygodni uzyskując nalewkę drugiej kategorii lub przenieść do mniejszych słoików i wykorzystać później do ciast itp.

  8. Syrop i wyciąg spirytusowy przecedzić i przelać przez gazę (może być to bardzo długotrwałe - zależy jak klarowny produkt chcemy uzyskać), a następnie połączyć oba składniki w jednym słoju i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 6-8 tygodni.

  9. Po tym czasie nalewkę skosztować i ewentualnie skorygować smak (kwaskiem cytrynowym, aromatem itp.), a następnie rozlać do butelek i odstawić do leżakowania w chłodnym i ciemnym miejscu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń