Dania główne Przepis na:
Enchiladas z mieloną wołowiną

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 49
Dodano: 14.04.2011
Odsłon: 1112
Składniki
- pomidory, 2
- czerwona lub zielona papryka, 1
- cebula, 2
- oliwa, 4 łyżki
- mielona wołowina, 50 dag
- czosnek, 2 ząbki
- papryka chili, 1
- sól i pieprz
- tortille lub naleśniki, 8 sztuk
- kmin rzymski
- pół pęczka natki kolendry lub pietruszki
- sok z połówki cytryny
- starty gouda, 50 g
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę, usuwając pestki oraz gniazda szypułek. Paprykę oczyścić, umyć i również pokroić w drobną kostkę. Obraną cebulę drobno posiekać.
-
Połowę oliwy rozgrzać i obsmażyć na niej mięso. Dodać połowę cebuli, pokrojoną paprykę, połowę pomidorów i wyciśnięty przez praskę czosnek. Całość dusić na małym ogniu około 5 min.
-
Chili oczyścić, usunąć pestki i po opłukaniu drobno posiekać, po czym dodać do mięsa. Przyprawić solą, pieprzem oraz kminem rzymskim i dusić jeszcze około 10 min. Tortille podgrzać na teflonowej patelni lub w piekarniku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
-
Natkę kolendry lub pietruszki opłukać, drobno posiekać i wymieszać z resztą cebuli oraz pomidorów. Dodać pozostałą oliwę i sok z cytryny i przyprawić solą, pieprzem i kminem.
-
Tortille posmarować nadzieniem, zwinąć i ułożyć na talerzach z sałatką z pomidorów i cebuli, podawać posypane serem
Komentarze do przepisu (0)