Do góry

Dania główne Przepis na:

Enchiladas z mieloną wołowiną

Enchiladas z mieloną wołowiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 49

Dodano:

Odsłon: 1109

Pikantne i łatwe do przyrządzenia danie kuchni meksykańskiej. Zamiast tortilli można usmażyć cieknie naleśniki.

Składniki

  • pomidory, 2
  • czerwona lub zielona papryka, 1
  • cebula, 2
  • oliwa, 4 łyżki
  • mielona wołowina, 50 dag
  • czosnek, 2 ząbki
  • papryka chili, 1
  • sól i pieprz
  • tortille lub naleśniki, 8 sztuk
  • kmin rzymski
  • pół pęczka natki kolendry lub pietruszki
  • sok z połówki cytryny
  • starty gouda, 50 g
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę, usuwając pestki oraz gniazda szypułek. Paprykę oczyścić, umyć i również pokroić w drobną kostkę. Obraną cebulę drobno posiekać.

  2. Połowę oliwy rozgrzać i obsmażyć na niej mięso. Dodać połowę cebuli, pokrojoną paprykę, połowę pomidorów i wyciśnięty przez praskę czosnek. Całość dusić na małym ogniu około 5 min.

  3. Chili oczyścić, usunąć pestki i po opłukaniu drobno posiekać, po czym dodać do mięsa. Przyprawić solą, pieprzem oraz kminem rzymskim i dusić jeszcze około 10 min. Tortille podgrzać na teflonowej patelni lub w piekarniku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  4. Natkę kolendry lub pietruszki opłukać, drobno posiekać i wymieszać z resztą cebuli oraz pomidorów. Dodać pozostałą oliwę i sok z cytryny i przyprawić solą, pieprzem i kminem.

  5. Tortille posmarować nadzieniem, zwinąć i ułożyć na talerzach z sałatką z pomidorów i cebuli, podawać posypane serem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń