Do góry

Dania główne Przepis na:

Fajita z kurczaka

Fajita z kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 655 Ocena: 9868

Dodano:

Odsłon: 7454

Fajita jest określeniem rodzaju potrawy kuchni meksykańskiej, w skład której wchodzi mięso podawane na pszenicznej lub kukurydzianej tortilli. Początkowo fajita przyrządzana była wyłącznie z mięsa wołowego, jednak w chwili obecnej popularne są również wersje z mięsem kurczaka. Przepyszne danie na obiad lub kolację. Polecam :-)

Składniki

  • tortilla 6 placków
  • pierś z kurczaka 1 podwojna duża
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • olej 2 łyżki
  • sos sojowy ciemny 2 łyzki
  • czosnek 3 ząbki
  • cebula 1 duża
  • papryka czerwona 1
  • papryka zielona 1
  • papryka żółta 1
  • sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Dzień wcześniej przygotować mięso. Umyć, oczyścić i pokroić w cienkie paski. Przełozyć do miski, wymieszać z marynatą (sok z cytryny, sos sojowy, olej) i doprawić sola i pieprzem. Przykryć folią lub woreczkiem i umiescić w lodówce na noc.

    Przed przyrządzaniem fajity mięso usmażyć na niewielkiej ilości oleju, przełożyć na talerz i przykryć folią aluminiową żeby trzymało ciepło.

  2. Cebulę i papryki pokroić w cienkie paski. Czosnek w kostkę.

  3. Na patelni, na której był smażony kurczak przesmażyć cebulę z czosnkiem i papryką, aż trochę zmiękną (powinny być al dente). Placki tortilli ugrzac na suchej ciepłej patelni po ok. 2 min. z każdej strony. Na ugrzaną tortille ukladać mięso, warzywa, polać sosem, zwinąć i zajadać :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń