Do góry

Desery Przepis na:

Fale Dunaju

Fale Dunaju

Autor:

Przepisów i artykułów: 716 Ocena: 46279

Dodano:

Odsłon: 6298

Stary, sprawdzony przepis sprzed lat, czyli... pyszne ciasto z jabłkami.

Składniki

  • ciasto:
  • jajka 5 sztuk, cukier 250 g, margaryna mleczna 200 g
  • mąka pszenna 300 g, mleko 4 łyżki
  • proszek do pieczenia 3 łyżeczki
  • jabłka 1 kg
  • kakao 2 łyżeczki
  • masa budyniowa:
  • mleko 1/2 litra
  • cukier waniliowy 1 opakowanie, cukier 1/2 szklanki
  • mąka pszenna 3 łyżki, mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • masło 200 g
  • wódka czysta 1- 2 łyżki
  • polewa czekoladowa:
  • kakao 4 łyżki
  • cukier 150 g
  • margaryna 100 g
  • woda 10 łyżek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, usuwając jednocześnie gniazda nasienne.
    Oddzielamy żółtka od białek. Margarynę ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy stopniowo po jednym żółtku i po 2- 3 łyżki cukru. Masę miksujemy na wolnych obrotach.
    Jeżeli masa jest już jednolita, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, pod koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Ciasto dzielimy na połowę. Do jednej części dodajemy kakao.

  2. Spód formy na ciasto smarujemy odrobiną margaryny, wykładamy papierem do pieczenia. Do brytfanny wlewamy jasne ciasto, na nie w niewielkich odstępach, za pomocą łyżki, wykładamy porcjami ciasto ciemne.
    Na cieście kakaowym układamy ćwiartki jabłek. Formę wkładamy do nagrzanego (180 stopni) piekarnika i pieczemy 40- 45 minut.

    Teraz czas na przygotowanie masy. W niewielkiej ilości mleka rozprowadzamy dwa rodzaje mąki. Resztę mleka zagotowujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlewamy zawiesinę z mąki. Przed połączeniem zawiesiny z mlekiem hartujemy ją kilkoma łyżkami gotującego mleka, aby nie było zbyt dużej różnicy temperatur między mlekiem a zawiesiną. Po wlaniu zawiesiny do mleka całość dynamicznie mieszamy, aż powstanie gęsty budyń.
    Masło ucieramy mikserem na puszystą masę, stopniowo dodajemy zimny budyń, nadal ubijamy. Na koniec dodajemy odrobinę alkoholu. Całość starannie mieszamy.

  3. Na upieczone i wystudzone ciasto rozsmarowujemy masę. Wierzch dekorujemy polewą czekoladową i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.

    Jak przygotować polewę? O tym na moim blogu.

    http://www.katalogsmakow.blogspot.com/2015/08/ananasowa-pokusa.html

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń