Do góry

Desery Przepis na:

'' Fale morskie"

Przepis dnia 2018-08-05
'' Fale morskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 473 Ocena: 7321

Dodano:

Odsłon: 3774

Letnie ciasto bez pieczenia. Góra jest lekko ciągnąca, dół to masa karpatkowa i biszkopty. Ciasto dla miłośników ciągutek.

Składniki

  • 1 Masa : masło 63 g
  • cukier 30 g
  • woda 63 ml
  • mleko w proszku 86 g
  • 2 Masa: krem do karpatki ( 240 g na 0,5 mleka i 200 g masła )
  • biszkopty 150 g
  • barwnik niebieski
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Tortownica 18 cm, może być wyłożona folią przezroczystą.
    Przygotować poncz z herbaty, cukru i soku cytrynowego, ostudzić.
    Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami maczanymi w ponczu.
    Masę karpatkową zrobić według przepisu na opakowaniu, potem podzielić ją na dwie części. Jedną wymieszać z niebieskim barwnikiem.
    Na biszkopty nakładamy warstwę białego kremu, potem niebieskiego.

  2. Masę lekko przemieszać nożem, następnie pionowo wbić biszkopty, dokładnie dociskając je do spodniej warstwy ciasta.
    Odstawić do lodówki do stężenia.

  3. 2 masa.
    Masło rozpuszczamy z wodą i cukrem.
    Ostudzone miksujemy z mlekiem w proszku.
    Masę dzielimy na pół, jedną mieszamy z niebieskim barwnikiem.Tak przygotowane masy na przemian wylewamy na biszkopty i przerwy pomiędzy nimi.
    Schładzamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń