Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 18-01-2018
Bardzo fajne danie z fasoli, które zostało dobrze doprawione i kuskusem "wzbogacone".
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 1428
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7362
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2855
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 1428
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7362
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2855
Składniki
Fasolę przed gotowaniem myjemy, zalewamy przegotowaną, ostudzoną wodą (ok. 10 cm ponad poziom fasolki) i odstawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia odcedzamy, wlewamy 1 litr świeżej wody, z dodatkiem 1 łyżeczki soli i gotujemy pod przykryciem na a dente. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Obraną marchew i cebulę kroimy w mniejsze słupki. Rada: marchew kroimy w plastry po długości, następnie układamy jeden na drugi i po skosie, kroimy paseczki, na jej szerokości. Z boczku odcinamy skórę i kroimy w niewielką kostkę. Na patelni z podsmażamy boczek z cebulą i marchewką.
Do ugotowanej na al dente fasoli dodajemy warzywa z boczkiem, przyprawy: pieprz młotkowany z kolendrą, kminek, czosnek, majeranek, sos sojowy, doprawiamy solą do smaku i gotujemy do miękkości. Kiedy fasola będzie miękka, doprawiamy chili, pieprzem czarnym i papryką wędzoną. Dodajemy kuskus mieszamy i pozostawiamy na kilka min pod przykryciem, żeby zmiękł. Podajemy z zieloną pietruszką. Taka fasola na drugi dzień jeszcze lepiej smakuje, jak wszystkie smaki dobrze się zmieszają.