Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 18-01-2018
Bardzo fajne danie z fasoli, które zostało dobrze doprawione i kuskusem "wzbogacone".
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52114
Polecam.
Odsłon: 326
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 254
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2492
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52114
Polecam.
Odsłon: 326
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 254
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2492
Składniki
Fasolę przed gotowaniem myjemy, zalewamy przegotowaną, ostudzoną wodą (ok. 10 cm ponad poziom fasolki) i odstawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia odcedzamy, wlewamy 1 litr świeżej wody, z dodatkiem 1 łyżeczki soli i gotujemy pod przykryciem na a dente. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Obraną marchew i cebulę kroimy w mniejsze słupki. Rada: marchew kroimy w plastry po długości, następnie układamy jeden na drugi i po skosie, kroimy paseczki, na jej szerokości. Z boczku odcinamy skórę i kroimy w niewielką kostkę. Na patelni z podsmażamy boczek z cebulą i marchewką.
Do ugotowanej na al dente fasoli dodajemy warzywa z boczkiem, przyprawy: pieprz młotkowany z kolendrą, kminek, czosnek, majeranek, sos sojowy, doprawiamy solą do smaku i gotujemy do miękkości. Kiedy fasola będzie miękka, doprawiamy chili, pieprzem czarnym i papryką wędzoną. Dodajemy kuskus mieszamy i pozostawiamy na kilka min pod przykryciem, żeby zmiękł. Podajemy z zieloną pietruszką. Taka fasola na drugi dzień jeszcze lepiej smakuje, jak wszystkie smaki dobrze się zmieszają.